Blog John's kijk op

Parachutespringen met hoogtevrees

Parachutespringen met hoogtevrees

 2 Teuge Vrije val 

Een parachutesprong ondernemen om je hoogtevrees te overwinnen, je moet het maar durven. Redactielid John Reijnders deed het, en homeopathie bood hulp. Het werd een onvergetelijke gebeurtenis. Niet in de laatste plaats omdat de dag ervoor vlucht MH17 in Oost-Oekraïne was neergeschoten.

Door John Reijnders, redactielid hm, februari 2015

Kicken!

Vrijdagochtend 18 juli, ik ben onderweg naar het Nationaal Paracentrum in Teuge voor mijn eerste parachutesprong ooit. Een tandemsprong welteverstaan, waarbij ik gekoppeld ben aan een instructeur. Het uit de lucht schieten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines de avond ervoor gaat totaal aan mij voorbij. Ik ben volledig gefocust op mijn parachutesprong.

Let wel: ik heb hoogtevrees. En die hoogtevrees slaat op de gekste momenten toe. Ik sta uren op daken of ladders of bewandel steile bergpaden als ik opeens volledig blokkeer en in paniek raak. Ik ski nota bene op zwarte pistes! Reden voor mij om er iets aan te doen, met een parachutesprong. Dat is voor mij de ultieme confrontatie met mijn hoogtevrees. Ik vertel het alleen de redactie, maar houd wel een slag om de arm.

 Opeens is daar die knoop in mijn maag: ik kan niet meer terug’

De zomereditie van HM, met aandacht voor vliegangst en hoogtevrees, stimuleert mij om het echt te gaan doen. Na afloop van een mooi interview in Den Haag maakte ik een strandwandeling in Scheveningen. Banjerend door de branding en genietend van de ondergaande zon belde ik het Paracentrum in Teuge en voor ik het weet, staat mijn tandemsprong ingepland voor de volgende ochtend. Het KNMI voorspelt de warmste dag van het jaar. Kosten: € 175,- plus € 50,- voor een filmpje en foto’s met de actiecam. Opeens is daar die knoop in mijn maag: ik kan niet meer terug!

Homeopathie

Een Whatsappje naar de redactie brengt uitkomst en advies voor mijn spanning: Gelsemium (plankenkoorts) en Aconitum (doodsangst). Arnica heb ik altijd in huis, net als Rhus toxicodendron (gewrichten). Zo gezegd zo geslikt, ik begin dezelfde avond met de korrels. Mijn knoop verdwijnt en ik slaap goed. Wel ervaar ik een gevoel van ongekende alertheid, een sensitieve vibratie alsof je in een verhoogde energiefrequentie zit.

Maar van het begin tot het einde heb ik geen last van hoogtevrees of een knoop in mijn maag gehad. Niet tijdens de reis naar Teuge of bij de grondoefeningen en ook niet als de vlucht een uur wordt uitgesteld. Ik geniet heel relaxt van het mooie weer en wacht rustig mijn beurt af om op te stijgen.

Kicken

Op 12.500 voet hoogte spring ik als laatste van negen personen uit het vliegtuig. De vrije val is een fantastische ervaring en zorgt voor een enorme adrenalineboost. 45 seconden lang met een gemiddelde snelheid van 200 kilometer per uur naar beneden suizen, omgeven door een adembenemend panorama is simpelweg kicken!

Op het moment dat de parachute zich opent, volgt een lichte schok – bijna jammer dat de vrije val stopt – en zweef ik rustig verder het weiland tegemoet voor een zachte landing. Ik kan het iedereen aanraden. Van begin tot het einde heb ik gelachen en dat doe ik nog steeds wanneer mijn parachutesprong ter sprake komt. Pas in de loop van de namiddag begint de omvang van het menselijk drama rond vlucht MH17 langzaam tot me door te dringen.

1 Teuge Zwevend

Leave a Reply